פרטי הישוב
כתובת דואר:
קיבוץ שער הגולן,
ד.נ. עמק הירדן מיקוד 1514500
אופי הישוב:
קיבוץ שיתופי
מס' תושבים:
450
אופי קליטה:
חברות מלאה
אנשי קשר:
מזכירות
טלפון: 04-6677211
פקס: 04-6677390
על הישוב:
קיבוץ שער הגולן נוסד בראשון לציון בשנת 1930 כקיבוץ "השומר הצעיר" "עין הקורא" על ידי גרעינים מצ'כיה ומפולין.
בשנת 1937, לאחר שבע שנים במושבה, עלה הקיבוץ להתיישבות במסגרת "חומה ומגדל" והקים את ביתו כאן בעמק הירדן, בקרבת נהר הירמוך, מול מפגש הגבולות עם ירדן וסוריה, אל מול הגולן, וניתן לו השם "שער הגולן".
בימי מלחמת העצמאות (1948), לאחר עמידת גבורה של ארבעה ימי קרב, נחרב הקיבוץ על ידי הצבא הסורי. לאחר חמישה ימים שוחרר הקיבוץ ושוקם לתפארת. מלחמת "ששת הימים" (יוני 1967) הרחיקה את האיום הסורי מרמת הגולן, אך באו ימים ולילות של הפגזות מירדן, מיקוש מטעים ודרכים. בחצר נבנו מקלטים צמודים לבתי הילדים, ואילו הילדים עברו לישון דרך קבע במקלטים. לאחר מלחמת "יום הכיפורים" (אוקטובר 1973) זכינו לשנים שקטות יותר.
קיבוץ שער הגולן התפתח וצמח בזכות חזונם של המייסדים, שהאמינו ברעיון הציוני, בהקמת חברה סוציאליסטית המושתתת על ערכים של שיתוף, שוויון ועזרה הדדית, כמו גם הפרחת השממה ומציאת פרנסה בחקלאות ובעבודת כפיים.
בזכות חזונם ודבקותם במטרה, ולמרות הקשיים הרבים (כמו תנאי האקלים הקיצוניים: שער הגולן שוכן בבקע הסורי אפריקאי המוכר יותר כבקעת הירדן, המקום הנמוך ביותר בעולם עם טמפרטורות המגיעות בקיץ ל-45 מעלות צלסיוס בצל...) זכו המייסדים לראות את חלומם קורם עור וגידים, לשמוח עם כל מטע פרי שהחל להניב, עם כל מחזור נוסף של עגלים ואפרוחים ועם כל גינה חדשה שהחלה לפרוח בחצר.
המייסדים, ראשוני הקיבוץ, הגיעו לשיבה טובה. הם וממשיכיהם, וותיקי ההשלמות, הינם יוצאי מדינות אירופה, בהם משפחות ובודדים רבים ששרדו את זוועות השואה, איבדו בה את יקיריהם, הוגלו למחנות קפריסין והגיעו לחוף מבטחים בשלהי מלחמת השחרור.
בין ותיקי הקיבוץ יש משפחות ששכלו את בניהן במלחמות ישראל ונושאות עימן את הכאב הנורא הגדל ומתעצם עם חלוף השנים.
גם לעת זיקנה, לפי הערכים עליהם מבוסס הקיבוץ, לא נזנחים ותיקיו ואלה ממשיכים לחיות חיים מלאים ותורמים. חלקם ממשיכים בעבודתם הקבועה, אחרים תורמים כמידת כוחם ויכולתם במסגרת מפעל התעסוקה המוגנת, ומגיעים שם להישגים נאים. כשהם נזקקים לאשפוז סיעודי, אנו, דור הבנים, רואים זאת חובה וזכות גדולה לדאוג להם לבית חם ומצוייד היטב עם צוות רפואי מקצועי ומסור.
עם תחילת המילניום השלישי, עומד שער הגולן, כמו כל הקיבוצים, בפני פרשת דרכים. רוחות חדשות מנשבות בו: נחלש הלהט האידיאולוגי, התרופפו השוויון והשותפות, גברו החומרנות והדאגה לאינטרס הפרטי, אך גם אלה לא יוכלו ליטול מן הקיבוץ את מה שיש בו, וכנראה ישאר תמיד – קהילה רב דורית חמה ומלוכדת, המטפחת את סביבתה ואת תרבותה, מתעקשת על חיי חברות פשוטים ושפויים. חברה העושה מצד אחד למען ילדיה ובניה, ומן הצד השני את המיטב למען קשישיה, מקימי ובוני הקיבוץ.
כלכלת הישוב:
תעשיה: "גולן מוצרי פלסטיק בע"מ" לייצור צנרת, "פקסגול" ו"מולטיגול"
חקלאות: משק חקלאי מפותח של למעלה מ-3000 דונם, הכולל: מטעי בננות, אבוקדו ותמרים, גידולי שדה, רפת חלב ולול פיטום.
תיירות ומסחר: מרכז חנויות גדול בצומת צמח, ענף תיירות "אל מול גולן"-אירוח כפרי
יזמויות פרטיות : סטודיו ”עיצוב”, חנות ומתפרה לבגדי ילדים, יעוץ, אבחון וטיפול בילדים, ועוד יזמויות קטנות בתחומי הרפואה המשלימה.
מוזיאון התרבות הירמוכית.
סיעוד: בית הדר - מרכז סיעודי
שירותי הישוב:
תרבות וחיי קהילה:
חינוך:
בקיבוץ בית תינוקות, פעוטון, גנון וגן. יום לימודים ארוך.
קליטה:
אפשרויות תעסוקה:
מוקדי תעסוקה קרובים: בית שאן, אזור תעשייה רמת צבאים (ליד בית שאן), טבריה, עפולה.
אתר הישוב: http://www.shaar-hagolan.co.il/site/default.asp