top of page

מושבה

כנרת

פרטי הישוב

כתובת דואר:

מושבה כנרת,

ד.נ. עמק הירדן מיקוד 1510500

אופי הישוב:
מושבה

מס' תושבים: 
623

אופי קליטה:
טאבו

אנשי קשר:

 

מזכירות

04-6750041
 kinneret1908@gmail.com

מנהל קהילה

גיא פיקס 050-8331228 

kineret@012.net.il

על הישוב:   

מוֹשֶׁבֶת כִּנֶּרֶת היא כפר יהודי השוכן לחופה הדרום-מערבי של ימת הכנרת. שמו של היישוב נקרא על שמה של כנרת הקדומה. נהוג לכנות את הכפר (בשיבוש לשון) "מוֹשָׁבַת כִּנֶּרֶת" כדי להבדילו מקבוצת כנרת השוכנת לדרומו.

 המושבה כנרת נוסדה בסוף שנת 1908 ע"י חברת יק"א – במסגרת גל ההתיישבות בגליל התחתון .

במשך שנים ארוכות התקיימה כנרת המושבה כישוב קטן שלא היה בכוחו לספק שירותים

מינימאליים . לפיכך , בתום מלחמת העולם השנייה הוקמה שכונת מגורים חדשה ( לא חקלאית ) מדרום לכביש כנרת יבנאל .

בסוף שנת 1959 הוגדר תחום השפוט המוניציפאלי והוקמה מועצה מקומית שהתקיימה עד שנת 2004 .

משנות השבעים של המאה הקודמת כנרת גדלה ומתרחבת , נבנו ( ונבנות גם היום )  שכונות מגורים במורדות הר כנרת , ובתי מגורים נוספים בשכונות הקיימות .

למרות שמספר החקלאים בכנרת הצטמצם , האופי של הישוב עדיין כפרי חקלאי .

בכניסה למושבה נמצא "רחוב המייסדים" ובו הבתים הראשונים הבנויים מאבן בזלת. בקצה הצפוני של הרחוב, מחוץ לגדר המושבה, ניצב בית משפחת טריידל, הגבוה משאר הבתים ברחוב, ועליו, על פי הפולקלור המקומי, כתב יעקב פיכמן את שירו אגדה (...ארמון רב תפארת). בבית אחר ברחוב זה נמצא "מוזיאון כנרת" הכולל את ארכיון המושבה ומוצגים מראשיתה.

צמוד למושבה נמצאת חוות כנרת, החווה החקלאית הראשונה אשר הוקמה ב-1908 על אדמת הקרן הקיימת לישראל ובכספי הסוכנות. בחווה נולד רעיון הקיבוץ, ומתוך כך הוקם משק הפועלות הראשון והוקמה חוות הלימוד לנערות בשם חוות העלמות שנועדה "למלא את החסרון בפועלות מנוסות המורגש בארץ... להקנות לצעירות ידיעה בכל מקצועות המשק שהאישה יכולה להתמחות בהן, כדי שתוכלנה לקבל עליהן הנהלת מטבחים לפועלים וסידורם, סידור קבוצות לגידול ירקות וליתר מקצועות המשק, שעל ידן תוכלנה לעבוד ולהתקיים הפועלות החדשות שנכנסות לארץ". מחצר כנרת יצאו גרעינים להגשים את רעיון הקיבוץ (דגניה א') והמושב. בה נוסד (1916) "המשביר" שהפך לרשת קמעונות לפועלים. בחווה חיו ופעלו ברל כצנלסון, אהרון דוד גורדון, חנה מייזל ובה עבדה וקיבלה את השראתה רחל המשוררת. המקום הוכרז אתר לאומי.

בשנים האחרונות משנה היישוב את פניו ואף שגם בני הדור השני והשלישי ממשיכים לעסוק בחקלאות (זית, תמר, מנגו, הדר ועוד) ירד חלקה של החקלאות ונתווספה ליישוב אוכלוסייה יוֹממת. בכוונתה של המושבה להמשיך את מגמת ההתרחבות.

בחוף המושבה פועל שבט צופי ים כנרת. השבט משתייך לתנועת הנוער צופי ים הארצית. הפעילות מתחלקת לשניים, החניכים עוסקים בפעילות ימית ובשיט, ובחלקה השני עוברים פעילות חינוכית חברתית וערכית. המדריכים הם החל מכתה ט' ועד י"ב, לאחר שעברו קורס הדרכה. המדריכים ממשיכים לעבור תכנים והעשרות, ובסיום הלימודים נפתחת בפניהם האפשרות לצאת לשנת שרות באחד משבטי צופי ים האחרים.

 

מס' תושבים -  623 נכון למרץ 2016

כלכלת הישוב: 

תיירות: במושבה מוזיאון וארכיון הנותנים ביטוי לימי הבראשית, וכן מוזיאון האסם הכולל את תצוגת כלי המשק המשפחתי במשק בלינקוב. אתרי המושבה כוללים את את שמונת בתי המייסדים, החומה המקיפה, בניין בית הספר והמרפאה ובית חוות טריידל עליו כתב המשורר יעקב פיכמן את שירות הידוע: ”על שפת ים כנרת ארמון רב תפארת”.
חקלאות , מקצועות חופשיים

שירותי הישוב:

משרדי הוועד המקומי.

חינוך גיל רך-גן ילדים ופעוטון.חינוך בלתי פורמאלי צופי ים כנרת , מתנס , מועדון נוער .

בית כנסת , ספרייה, מרפאה, מוזיאון, אגודות מים.

עסקים :

 מכולת,משתלה,חנות פרחים,בית אריזה,חנות תמרים ומוצריו. משרדים בעלי מקצועות חופשיים,חדרי אירוח.
 

תרבות וחיי קהילה:

ארועי חגים , וטקסים
 

חינוך: 

חינוך גיל רך-גן ילדים ופעוטון , חינוך בלתי פורמאלי שבט צופי ים כנרת

קליטה:

בעיקר מגרשים פרטיים (טאבו) , קיימת אפשרות להשכרת דירות
 

אפשרויות תעסוקה:

התעסוקה מתבססת על העיר טבריה ובעמק הירדן וגליל תחתון , קיימת הטבת מס 10%

אתר הישוב: www.kineret-m.org.il

bottom of page