top of page
32 בלתי פורמלי.jpeg

החינוך הבלתי פורמלי (החינוך החברתי)

 

מערכת החינוך הבלתי פורמלי (חב"פ) בעמק הירדן מתנהלת כאמור בשני רבדים: הקיבוצים והמועצה.

 

החב"פ ברובד הקיבוצים:

כל קיבוץ מנהל ומתחזק מערכת חב"פ עצמאית (מכיתה א' עד י"ב), כאשר נטל המימון מתחלק בין ההורים, הקהילה והמועצה. מערכת החב"פ בכל קיבוץ מחולקת בד"כ ל-4 "בתי ילדים", לפי שכבות גיל, ומספקת מסגרת חברתית חינוכית משלימה לשעות הצהרים שאחרי הלימודים, ימי שישי וחופשי בית ספר, בגילים הצעירים (לא כולל שבתות וחגים), ולשעות אחה"צ והערב בגילאים היותר מתקדמים.

 

תוכנית הפעילות של מערכת החב"פ בקיבוצים היא מאד מגוונת וערכית, ושואבת השראה ממסורות ארוכות שנים של החינוך הקיבוצי, בשילוב עם מסורות אזוריות ומקומיות, שמיוחדות לכל קיבוץ. הפעילות השוטפת בכל קיבוץ מתנהלת ע"י רכזי חב"פ מקצועיים וצוותים של מדריכים מנוסים בכל בית (בד"כ סטודנטים לחינוך).

 

עולם התוכן של החב"פ שם דגש על פעילויות שמפתחות כישורים חברתיים, תוך הטמעה של סולם ערכים שכולל סובלנות וקבלת השונה, ערבות הדדית, התנדבות ושיתוף פעולה חברתי (להשגת מטרות והגשמת חלומות), טיפוח של כישורי יזמות ומנהיגות, אהבה וכבוד לטבע ולאדמה, מיחזור וקיימות, ציונות ואהבת הארץ... ועוד.

 

הפעילויות מתקיימות בבתי הילדים, במדשאות הקיבוצים ומגרשי הספורט, ובחיק הטבע הייחודי שעוטף כל אחד מקיבוצי המועצה. מערכת החב"פ בנויה ביסודה באופן שמאפשר להורים חופש עיסוק מקסימלי, כמיטב המסורת הקיבוצית.

 

בתי הילדים:

לכל שכבת גיל יש בד"כ בית רחב ידיים ומרובה חללים אשר מאפשר לקיים מגוון פעילויות במקביל, בהתאם לקבוצות העניין. את הפעילויות המדריכים מתכננים מראש בהתאם לתוכנית הפעולה השנתית, אבל במקביל מיישמים גמישות מירבית בבחירת התכנים בהתאם למצב והצורך.

 

הבית הצעיר (א-ג) / הבית הבוגר (ד-ו):

הילדים נאספים ומלווים באופן מסודר מתחנת ההסעה ע"י המדריכים עם חזרתם מבתי הספר, ונמצאים בהשגחה מלאה ופעילות בד"כ עד השעה 16:00 בכל ימי השבוע (כולל בד"כ גם ארוחת צהרים חמה), ובימי שישי בין השעות 08:00 עד 13:00. (ימי ושעות הפעילות, והחלוקה השכבתית לבתים, משתנים בהתאם לצרכים וההחלטות בכל יישוב).

 

נעורים צעיר (ז-ט) / נעורים בוגר (י-י"ב):

הפעילויות הרשמיות בבתי הנעורים נערכות בד"כ פעמיים שלוש בשבוע בשעות אחה"צ והערב, אבל הבתים משמשים כמקום מפגש ושהייה (מבוקרת) בכל ימות השבוע. הפעילויות של בתי הנעורים מתבצעות גם מחוץ ליישובים, ומשולבות בפעילויות נוער אזוריות שביוזמת המועצה ופעילויות של תנועות הנוער.

 

 

החב"פ ברובד המועצה:

המטרה של מערכת החב"פ ברובד המועצה היא לאפשר מגוון רחב של אמצעים זמינים לפיתוח ומיצוי פוטנציאל הכישרון המיוחד שטמון בכל ילד/ה, תוך כדי פיתוח של כישורים חברתיים וחיזוק סולם הערכים.

 

לשם כך המועצה מפעילה קשת ענפה של מסגרות תוכן (חוגים) במגוון עשיר של תחומים, בשאיפה לאפשר מענה מקצועי ומעמיק לכל תחום אפשרי בו ילדי העמק מגלים עניין.

 

הפעילות מתנהלת במיקומים שונים ברחבי העמק וסובב כנרת, בהתאם לתחום העניין, וההגעה של הילדים אל אתרי הפעילות השונים מתבצעת כיום ברובה באמצעות מערך ההסעות של המועצה, כאשר נטל המימון של הפעילות מתחלק בין ההורים למועצה.

 

באופן כללי, תחומי הפעילות כוללים את:

מחלקת הספורט, המרכז למוסיקה, המרכז למחול, המרכז לאומנויות, המרכז למדע וטכנולוגיה, ומרכז "עידן" לחינוך חברתי קהילתי שמפעיל את תנועות הנוער ומערך ההכשרה למדריכים.

  • מחלקת ספורט:

מחלקת הספורט של עמק הירדן רשמה לזכותה לא מעט הישגים משמעותיים ברמה הארצית והעולמית במרוצת השנים, ופועלת בנחישות לשבירה של שיאים חדשים בכל שנה, ובכל תחום אפשרי.

מחלקת הספורט עוסקת במהותה בחינוך לערכים של התמדה ונחישות, מקצועיות, עבודת צוות ושאיפה להישגים, לצד זיהוי וטיפוח הכישרון הטבעי של כל ילד כבר מגיל צעיר, והכי רחוק שרק אפשר.

במחלקת הספורט קיימת פתיחות להשקעה ופיתוח של כל תחום עניין אפשרי בספורט, באמצעות המאמנים הטובים ביותר, ובלבד שיהיו מספיק משתתפים שמחויבים לתחום.

הפעילות מתקיימת ברובה בבית בנדל (צמח), ותחומי הפעילות כוללים כיום:

בי"ס לכדורגל, בי"ס לכדורסל, מרכז לספורט ימי, מועדון הטניס, המרכז לאתלטיקה, מח' כדור עף, המרכז לשחייה וכדור מים, והמרכז לאומנויות הלחימה. לפרטים נוספים.

 

  • המרכז למוסיקה:

"המרכז למוסיקה עמק הירדן" הנו מוסד מקצועי לחינוך מוסיקלי, הפועל תחת פיקוח הקונסרבטוריונים במשרד החינוך ומרכז את כל הפעילות המוסיקלית לילדים ונוער בעמק הירדן. מורי ומנצחי המרכז למוסיקה הינם בוגרי אקדמיות, אמנים יוצרים מומחים בתחומם. המרכז למוסיקה שם לו למטרה לקדם ולטפח את התלמידים בתחום המוסיקה באמצעות מעטפת מוסיקלית מקצועית שלמה.

המרכז למוסיקה מעניק שעורי נגינה על מגוון כלים רחב, שיעורי שירה ופעילות הרכבים, ברמה המקצועית ביותר, ויוזם הזדמנויות שונות להופעות התלמידים גם כסולנים וגם בהרכבים, במטרה לקדם ניסיון במה, ביטחון עצמי, הכרה והערכה, וכדי לאפשר למוסיקאים הצעירים את ההזדמנות להעשיר בכישרונם את חיי התרבות בבתי הספר ובקהילה. לפרטים נוספים.

 

  • המרכז למחול:

המרכז למחול קולט ילדים כבר מהגיל הרך ועד י"ב ומאפשר חשיפה והתפתחות במגוון רחב של תחומים, שכוללים: מחול קלסי, מחול מודרני, ג'אז, היפ-הופ, ברייקדאנס, אקרובלנס, מחול מזרחי, לייף דאנס, אימפרוביזציה, מחול עכשווי... ועוד.  הפעילות מתקיימת במרכז מוסיקה ומחול בבית יד לבנים, שבאזור צומת צמח. לפרטים נוספים.

 

  • המרכז למדע וטכנולוגיה:

המרכז האקדמי לנוער שוכן אף הוא במכללה האקדמית כנרת ומתבסס על מעבדות המחקר המתקדמות שקיימות במכללה, במטרה לטפח את החינוך המדעי ולעורר סקרנות ופיתוח חשיבה מדעית בקרב הילדים הצעירים. למרכז ניסיון עשיר בפיתוח של חומרים לימודיים מותאמי גיל ומתבסס על המאגר המתפתח והמתחדש של חזית הטכנולוגיה והמדע העולמית.

 

המרכז מציע כיום 2 חוגים עיקריים שמיועדים לתלמידי בתי הספר היסודיים:

  •  - חוג "המדען הסקרן" לתלמידי א-ג, שעוסק בשעשועי מדע מגוונים בפורמט חווייתי

  •  - חוג "רובוטיקה" לתלמידי ד-ו, שעוסק בתכנון ובניה של מערכות רובוטיות ופתרון בעיות לאורך התהליך, תוך שימוש בכלים מתקדמים ובחשיבה לוגית יצירתית.

 

החוגים עוסקים בתחומי דעת עיקריים ובנושאים מגוונים שכוללים: ביולוגיה, אסטרונומיה וחלל (בשיתוף עם מצפה הכוכבים כנרת), רובוטיקה, מדעי התזונה, חושים, כימיה, שעשועי מדע, עולם החרקים, שעשועי חשמל... ועוד. החוגים מאפשרים לתלמידים להתנסות בחוויה מדעית ובדרכי למידה מגוונות ומשולבות במשחק, בחקר וגילוי, בפעילות מעבדתית מרתקת, שימוש במדיה, בניית דגמים הממחישים תופעות מדעיות... ועוד.

 

  • מרכז "עידן" לחינוך חברתי קהילתי (תנועות הנוער)

מרכז עידן מפעיל, מפקח ומלווה את תנועות הנוער בעמק ואת מערך ההכשרה למדריכים ומנהלי מערכות החינוך, בשיתוף עם מח' החינוך של התנועה הקיבוצית (התק"צ).

 

בעמק הירדן פועלות 2 תנועות נוער: הנוער העובד והלומד, וצופי-ים כנרת.

 

הנוער העובד והלומד:

תנועת הנוער העובד והלומד מפעילה קנים ב-14 מיישובי המועצה, במודל פעילות ייחודי המותאם למרחב ההתיישבותי, בשיתוף עם מרכז עידן, בתי הספר ומערכות החב"פ ביישובים.

 

הפעילות מיועדת לתלמידי כיתות ד'-ח', ומועברת ע"י מדריכי כיתות י-י"ב (שנת הכשרה לתלמידי כיתות ט'). את הפעילות מובילים רכזי הקנים ביישובים וצוות קומונרים בשנת השירות של גרעין פרק משימה חקלאי-חינוכי הפועל במשקים חקלאיים ובמסגרות חינוך ברחבי העמק.

 

הפעילות כוללת משימות חברתיות והובלת פרויקטים של התנדבות בקהילה, טיולים, מחנות, סמינרים ועוד שלל פעילויות שמחזקות את הקשרים החברתיים בין בני הנוער, ובינם לבין הקהילה.

 

צופי-ים כנרת:

שבט צופי-ים כנרת הוא השלוחה הצפון-מזרחית של מערך צופי-הים בישראל, שמהווה את הזרוע הימית של תנועת הצופים הארצית, אשר דוגלת בערכי עזרה לזולת ("היה נכון"), ערבות הדדית, ואהבה וחיבור לטבע.

 

פעילות צופי-הים מושתתת על חינוך ימי ככלי להטמעת הערכים בהם דוגלת תנועת הצופים, ומתקיימת על סירות קבוצתיות מהדגמים: קרוול, סנונית ולווייתנית. הפעולות משלבות חתירת משוטים קבוצתית והפלגות מפרשים, מעניקות לילדים חווית עמוקות של שיתוף פעולה ועזרה הדדית במצבים מורכבים, ומעודדות פיתוח של כישורי מנהיגות חברתית ועבודת צוות.

 

השבט ממוקם בחוף המושבה כנרת. הפעילות מיועדת לחניכי כיתות ד' ומעלה, ומתקיימת בימי שלישי 16:00-18:30 ושישי 13:30-17:00. כיתות ט' עוברות הכשרה לפיקוד על ספינה, וכיתות י-י"ב עוסקות בהדרכה של החניכים הצעירים (כולל הוצאת רישיון משיט של משרד התחבורה).

bottom of page